5 hasznos dolog, ami nagy segítségemre volt

  1. Camino Companion alkalmazás

Androidos telefonra letölthető a Play áruházból. Nekem tökéletesen bevált. Letöltés után offline térképen mutatja az eredeti és az alternatív utakat, a távolságokat, hogy hol található ivókút, fontosabb látnivalók (nagyrészt templomokat) és természetesen a közelben található zarándokszállásokat is. Nagyobb városokban kifejezetten hasznosnak bizonyult, mert én többször is benéztem a hirdetőtáblákat Camino útjelzőnek… Segítségével pedig rögtön a kiszemelt szállás felé vehettem az irányt, nem kellett kavarognom.

Egyetlen helyen vettem észre, hogy kicsit sántított: a Triacastelaban lévő elágazásnál. A Samos felé menő út rajta volt, azonban a rövidebb út Sarriába (A Balsa felé) nem szerepelt a térképen. Habár az albergue, ahol megszálltam így is rajta volt.

Update: a WindyMaps letölthető offline térképén az összes turista útvonal is szerepel. (Ez gyakran eltér a kijelölt úttól, de irányzéknak tökéletes)
Illetve ajánlom még a Gronze.com-ot, ahol a szállásokkal kapcsolatos infókról lehet tájékozódni. Igaz spanyol, de a piktogramokat mindenki megérti.

  1. EU betegbiztosítási kártya

Mindenképpen ajánlom a kiváltását. Bármi probléma vagy, ha biztosított vagy Magyarországon, akkor a kártyával az EUs országokban ugyanúgy jogosult vagy betegellátásra. Nekem szükségem is volt rá és nem kellett fizetnem sem a műtétért, sem a kórházi tartózkodásomért. Persze, aki tutira akar menni, kössön biztosítást! Nekem jár a bankkártyám mellé utasbiztosítás, így én eltekintettem ettől.

  1. Fejlámpa

Sosem gondoltam volna, hogy valaha is szükségem lenne ilyesmire… és különben is, milyen hülyén nézek már ki vele a fejemen?! De aztán annyira sokat használtam, hogy megszerettem. Ugyanis bevett szokásom volt 6 órakor indulni – amikor még vak sötét van. Sőt, esténként a szálláson is jól jött, ha keresgélnem kellett valamit, esetleg naplót írtam lefekvés előtt. Könyv olvasáshoz is ideális, azonban én az egyetlen útikönyvemet is gyorsan hátra hagytam, mert feleslegesnek bizonyult.

Figyelem! Az éjszakai vadvilág kifejezetten ijesztőnek tűnik, ha csak max. 5 méterre világít el a lámpád. A macskák és kérődző tehenek villanó szemei, pedig egyenesen veszélyesnek! (Csak mondom)

  1. Csipesz és/vagy biztosítótű

El sem tudom mondani, mennyire hálás voltam ezekért. Ha ruhaszárító kötél van is, csipesz általában alig. A biztosítótű is remekül funkcionál csipesz helyett, sőt a segítségével a hátizsákodra is erősítheted az éjszaka meg nem száradt holmidat.

Vigyázat! Ha túl nehéz ruhát rögzítesz a biztosítótűvel magadra, több ponton is rögzítsd. Én így találtam egy jó kis Nike rövidnadrágot, mert leesett valaki hátizsákjáról. Pont a méretemben. 🙂

  1. Túrabot

Nem volt semmi tapasztalatom ezt megelőzően a túrabotokat illetően. Tavasszal úgy indultam neki, hogy csak egy faragott botot vásároltam SJPP-ben. Gandalf jó szolgálatot tett (igen, elneveztem, na és?!), azonban baromira törni kezdte a tenyeremet és nehéznek is bizonyult. Csak ernyedten húztam magam után az első nap végén. Így végül a második nap reggelén diszkréten megváltam tőle és bot nélkül folytattam tovább. Augusztusban, amikor Burgosból folytattam az utat, szintén bot nélkül indultam neki. Aztán idővel annyira megfájdult a csípőm és a térdem, hogy Leónban vásároltam egy párat. Pár napba beletelt, míg megszoktam, mert hát valljuk be, az elején baromira zavart (és nagyon kellett figyelnem, hogy ne hagyjam ott valahol). Már nem volt menet közben fotózgatás, vagy könnyed kajálás, hiszen folyton útban voltak. Azonban néhány nap után már érezhetően csökkent az ízületek terhelése és megszűnt a fájdalom a térdeimben is. Arról nem is beszélve, hogy a Cruz de Ferro utáni ereszkedésnél többször megmentett a zakózástól.